5 de març 2006

Pedraforca i Port del Comte

Pujar al Port del Comte des de l'estació d'esquí de fons de Tuixent-la Vansa (prat de l'Arp) no és una gran ascensió muntanyenca des del punt de vista del compromís o del desnivell (a dalt, arribant al Pedró dels Quatre Batlles), en canvi l'ascensió al Pedraforca és tota una altra història.

L'aproximació des de l'àrea de picnic amb els esquís a l'esquena es fa llarga, el pendent de la tartera és fort i, el primer tran, estret, la neu sol estar dura, i des de l'enforcadura fins al cim encara queda una pujada amb algun pas delicat segons les condicions de la neu.

Totes dues, però, són sortides molt boniques a dos cims panoràmics (dalt, el Pedraforca vist del del Port del Comte, a sota, la imatge inversa). En un cas es disfruta sense patir, en l'altre també es disfruta molt però ja cal guanyar-s'ho més a pols.

Els dos itineraris són senzills de trobar, per anar al Port del Comte ens hem d'acostar a l'estació d'esquí nòrdic de Tuixent-la Vansa, sobre coll de Port. Allà hem de pujar pel tallafocs que s'enfila recte amunt, en direcció sud-oest, fins la part superior de les pistes de fons. Una darrera pujada pel bosc ens situa als rasos somitals, on planejant tranquilament arribarem al cim.

Per pujar al Pedraforca amb esquís, deixarem el cotxe a l'àrea de picnic que trobem a la carretera del refugi Estasen. Allà un camí força clar que s'enfila recte amunt pel mig del bosc, ens porta fins la part baixa de la tartera, on ja ens podrem calçar els esquís. Aquí començarem a pujar per l'esquerra, cada vegada més dret i estret, per estalviar-nos el bloc de roca de la dreta, fins que podem sortir cap a la dreta i obrir-nos a tota l'amplada de la coma. Llavors arribarem a l'enforcadura pel lloc que ens agradi més fins que la canal d'ascens al Pollegó Superior ens obligui a deixar els esquís i, potser, calçar-nos els grampons per arribar dalt de tot.

A sota, baixant del cim per la canal de la via normal, anant a buscar els esquís per disfrutar d'una baixada de somni.

2 comentaris:

K. ha dit...

Una altra foto fantàstica (la del Pedra)

Records

TRanki ha dit...

Ei Muntanyenc...ara si que us recordo baixant l'enforcadura...i no és el dia que va venir la meva companya ( que hi havia molta neu), sinó a principis de Març...quan erem al primer llarg...ostres sí que feia un mal dia...

salut!!! Poso el teu blog als links del meu...si no hio volguessis em fas un mail o post ok??

Saliut!!!