9 de gen. 2009

Pic de l'Alba, des de l'Hospitalet

El pic de l'Alba (a sobre, 2.784 m), situat al bell mig del triangle format pel Nerassol, el pic d'Escobes i el pic de Rulhe, és un d'aquests cims poc coneguts que et demanen tenir un esperit de veritable alpinista per tenir possibilitat d'èxit. Almenys a l'hivern.

També cal que les condicions de neu acompanyin, i aquest dijous, després de les nevades del dimarts, amb en Piter ens hi vam atansar. El fet de poder sortir des de la mateixa boca nord del túnel de Pimorent, ens assegurava tenir poc problemes de trànsit.

La pujada inicial pel bosc ens anava deixant bones sensacions, un bon gruix de neu pols molt freda i seca ho recobria tot. A més, a sota hi havia neu vella ja endurida, que feia de base.

Almenys a les obagues, que en algunes solanes s'hi veien allaus de fons que no feien massa gràcia (a sota).

D'aquest cim no teníem massa referències ni cap ressenya d'esquí, però d'ascensions a cims veïns ens semblava que era esquiable.

L'aproximació la vam fer per la vall d'Arques, fins trobar-nos a sota de la gran pala del Pedourres (a sobre), on vam anar girant cap a la portella de Siscar, de cara al bonic pic de Regalecio (a sota). No cal dir que la neu es mantenia pols i que el fred continuava ben intens, si podíem anar pel no ens ficàvem a l'ombra, encara que ens costés algun revolt.

Anant en cotxe, la temperatura a la Cerdanya ja ens va avisar que passaríem fred: va arribar a marcar -16ºC!

Després de voltar el Regalecio i la seva cresta nord, ens vam trobar amb una sorpresa desagradable, i és que totes les canals esquiables que portaven a la carena estaven tallades per una mena d'esquerdes, iguals a les de les geleres (a sobre). Aquí no hi ha geleres, ni esquerdes, així que era ben evident que devia ser una qüestió de compactació de la neu.

Vam estar molta estona reflexionant i plantejant-nos la possibilitat de girar cua, però finalment vam poder pujar per un extrem, arran de roques, tot i el fort pendent i les infinites zetes que vam haver de traçar (a sota).

Aquest va ser el tram més exposat de la pujada, juntament amb un flanqueig molt aeri en neu dura. Darrera nostre, ja albiràvem la cresta cap al pic d'Escobes (a sobre) ben a prop. I després d'una breu cresta de roca i neu, ens vam trobar a la carena cimera.

Dalt de tot ens va rebre una aire fi i molt fred, però el dia es mantenia excel·lent i nosaltres estàvem molt contents de com estava anant tot plegat. Al nord, s'aixeca imponent el pic de Rulhe (a sota) i ens el mirem per algun altre dia.

La baixada tampoc la teníem molt clara, però jo recordava un corredor molt marcat pel vessant sud que podia ser esquiable. Ens hi vam posar amb cura, no sabíem com estaria le neu. I al final va resultar ser una meravella de dalt a baix, tot i el fort pendent, sobretot a la part superior.

En la imatge de sota, del dia del Roc Melé, es veu millor com és la baixada.

Llavors ja no estàvem contents, sinó més aviat eufòrics: quina meravella!

Només quedava la llarga baixada de la vall de Siscar, cap a la cabana de les Besines i retrobar les traces de pujada. Fins i tot la baixada pel bosc fins a l'Hospitalet va ser fantàstica. Un dia ben rodó!

El recorregut és llarg i el desnivell d'uns 1.400 m, en total vam trigar 7 hores a fer la volta. A sota us deixo el recorregut i, al wikiloc, el track.

17 comentaris:

Selene ha dit...

Sort que a mi no m'agrada l'esquí, perquè si no tu i el Piter em faríeu moooolta enveja!!

Piter ha dit...

Ei Joan.. quina gran sortida !! Hem de buscar nous objectius per la temporada, amb el tag de alpino !!!!

Anònim ha dit...

La cinquena fot es genial, felicitats per la sortida tan guapa.

efaura@xtec.cat ha dit...

Felicitats, una excel.lent sortida!

Anònim ha dit...

AQUESTA SI QUE M'HA FET ENVEJA, SANA!!! QUINA BAIXADETA!

ROGER (GERO MITJÀ)

PGB ha dit...

Collons, aquesta per mi hagués estat ideal! hehehe

La sortida fa una pinta a alpinada de les bones! Feu molta enveja :)

Joan Baraldes ha dit...

Bona esquiada Joan, sobretot la baixada !!

Jo, però veient les esquerdes hagués reculat, cada vegada soc més prudent ( deu ser l'edat)amb el tema de les allaus.

Mingo ha dit...

Coi Joan tu no treballes? cada cop que entro a la teva pàgina tens un parell de sortides.
Molt guapes les fotos, ahir vaig estar a punt d'anar al Matagalls amb una penya de Vilassar amb els esquis, però a última hora vaig anar a la pedra.
Una abraçada

Xavi ha dit...

Hola Joan!
Quina volta més xula. Em pensava que el pic d'Alba no es feia amb esquís, que era bastant escarpat i inaccessible. Felicitats, portes un bon ritme de sortides.
Fa uns anyets vaig fer la volta a aquest cim, sortint des de la vall d'Incles i fent la Tossa de Pedourrés, el Nerassol i el pic de la Cabaneta, una volta també molt bonica que segur t'agradaria.
Dijous o divendres igual sortim, si tens festa i vols venir em fas un truc. Adéu.

Gatsaule ha dit...

Selene, i mai et piquen les ganes, ja ho saps. Encara que sigui acompanyada!

Piter, com va l'edició del video,pensava que el veuria ben aviat! Ja en podem pensar alguna altra per ben aviat...

Gràcies, Xavier, aquesta foto delata la solitud absoluta que ens envoltava!

Enric, aquesta no surt al teu llibre, eh?

Roger, res que tu hagis fet abans!

PGB, t'ho ha explicat el Piter que vam pensar molt en tu? A veure quan hi tornem!

JoanB, això de les esquerdes encara no ho entenc, però si no haguéssim trobat un pas segur prop de les roques, no hi hauríem pujat.

Mingo, si que treballo, si, però aquest any he pogut fer més vacances que els professors! Veig que busques qualsevol excusa per no agafar els esquís...

Xavi, aquesta volta me l'apunto, te molt bona pinta... Vindria amb vosaltres, que ja tinc ganes de veure't, però estic a Chamonix!

Piter ha dit...

Nano... estic encara pensant en l'edicio més correcta q el llisto de l'ultim video esta alt i la gent es exigent!! En breu publico entrada de la sortida... i a veure si trobo un moment per editar-lo, q ja no estic de vacances !!!

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Joan, això és esquí de Muntanya Alpí!
molt ferma l'ascensió, fotos excel.lents, quina disfrutada no? Has escalat el Cilindre d'Escobes? jo fa anys que li tinc l'ull posat, però quedaforça lluny de tot arreu, a veure aquest estiu i si el tendó m'acompanya...

Gatsaule ha dit...

Piter, a veure si encara el faré abans que tu!

Jaume, quina via vols fer del Cilindre? Si no ets molt exigent, pots comptar amb mi aquest estiu per anar-hi plegats!

Piter ha dit...

buff.. he estat amb un costipat del mil... i poques ganes, a veure si avui em poso al dia !! (de moment posts.. després video)

Tu suposo que tambe... feina pendent ? una setmana a chamonix ha de donar per molt !!

Gatsaule ha dit...

Si que tinc feina pendent, si, ni t'ho imagines! I això que només he fet dues sortides d'esquí de muntanya!

També vull muntar el video, però costa trobar temps... A més, aquest matí he rematat la feina pujant a Ensija!

Lluís ha dit...

Fa gràcia el Pic de Ruhle. Si algun dia hi vas i m'hi puc apuntar m'ho dius, ok?

Gatsaule ha dit...

Si, he, he..., però no és precisament un cim gaire esquiable!