10 de març 2006

Pla de Bages

Aquest final d'hivern, tot buscant nous itineraris que quedin a prop del trajecte que em cal fer diàriament en cotxe per anar de casa a la feina i viceversa, he trobat un racó molt interessant pels entrenaments en època freda a la vora de Manresa.

Encara que sembli estrany, la zona és interessant i té un seguit de possibilitats molt atractives. Per una banda, el lloc on començar és el nucli de Sant Fruitós de Bages, ràpidament accessible en cotxe tant des de l'autopista com des de la carretera de l'eix del Llobregat. Per una altra banda, hi ha un munt de possibilitats d'itineraris circulars més planers o més costeruts, en funció del que ens vingui més de gust. Finalment, al costat del cotxe hi ha un circuit de jogging que és perfecte pels exercicis i estiraments després de córrer.

El paisatge és agrícola i forestal, majoritàriament pistes amb trams de camí de muntanya, i llargs recorreguts força planers i solitaris per la vora del riu Llobregat entre el Pont de Vilomara i Navarcles.

Si a tot plegat hi sumem que a Sant Fruitós hi conflueixen el GR 3, que va est-oest, i el GR 4, que va de sud a nord, a més d'un PR que envolta Manresa, ja us podeu imaginar que les possibilitats es multipliquen.De moment, el recorregut estrella dels que he anat fent, i que vaig poder afinar aquest mateix dimecres tot i la calor que feia, baixa fins al monestir de Sant Benet de Bages i continua riu avall pel GR 4, que travessa una carena fins la riera de Mura, i una segona carena fins el Pont de Vilomara. Aquí la ruta segueix riu amunt fins que un caminet et permet de pujar en direcció Manresa, travessar l'autopista per sota i, seguint el PR fins que ja endevinem Sant Fruitós al fons, retornar al cotxe entremig de camps de vinya i cereals.

En total el circuit representa uns 20 km, temps suficient per reflexionar a fons pels maldecaps diaris i, fins i tot, per anar una mica més enllà. Ja ho deia el poeta:

"És quan corro que hi veig clar..."

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Em sap greu que justament el Pla de Bages desperti tanta indiferència ...

Com bé dius, Joan, les possibilitats són infinites, si passat Sant Benet segueixes riu avall i el travesses pel primer pont que et trobes, aleshores seguint la pista principal vas pujant fins el pla de les Generes des d'on pots baixar cap a la masia de Sant Esteve i agafar la riera de Mura amunt ... de fet, si tens tot el dia per a córrer, et pots enfilar fins al Montcau i la Mola, bo i passant pel magnífic poble de Rocafort de Bages.

Gatsaule ha dit...

Si, totalment d'acord, però aquesta zona és Bages, però no sé si és gaire plana....

En tot cas, es tracta d'una comarca oblidada per l'excursionisme que a la primavera es transforma en un espai molt interessant.